Eugen Voinea

Fotograf Craiova – site de fotografie

Ziua Mondială a Fotografiei, sarbatorita de f64 cu un concurs: Luna Fotografiei!

ziua, fotografieiIn fiecare an, pe 19 august este aniversată Ziua Mondială a Fotografiei, motiv pentru care f64 a lansat un concusr foto pe pagina de facebook.

In perioada 1-21 august 2018, având în vedere că m tocmai am lansat campania „Sărbătorește  Ziua Mondială a Fotografiei la lumina reducerilor”, ne-am gândit să organizăm un concurs pe pagina de Facebook F64. Cisteste aici regulamentul concursului.

Ajunsa la cea de-a XIX a editie Ziua Mondială a Fotografiei marchează inventarea de către Louis Jacques Mande Daguerre (1787- 1851) şi Joseph Nicéphore Niépce (1765-1833) a procedeului de realizare a fotografiei prin ”daghereotipie”, în urmă cu 177 de ani. Louis Daguerre împreună cu Joseph Nicéphore Niépce, care se ocupa cu captarea imaginilor din exterior pe un suport solid, au perfecţionat sistemul, punând la punct procedeul amintit. Înaintea perfectării acestui procedeu, în 1826, Nicéphore Niépce a captat o fotografie cunoscută sub numele de ”View from the Window at Le Gras” printr-un proces numit „heliografie”, considerată cea mai veche fotografie din lume. O poti gasi aici.

După moartea lui Niépce, Daguerre continuă experimentele împreună cu fiul acestuia, Isidore. Foloseşte ca agent sensibilizator iodul pus pe o placă de cupru, acoperit cu un strat de argint. Printr-o developare în vapori de mercur se obţine o imagine negativă în relief (o matriţă). O fotografie realizată de inventator în 1837 prin ”daghereotipie” a reprezentat un colţ din atelierul său. La 9 ianuarie 1839, invenţia a fost prezentată Academiei Franceze de Ştiinţe şi Louis Daguerre a obţinut brevetul, fiind considerat părintele fotografiei.

Sarbatorita pentru prima data in 2009, la initiativa tanarului fotograf australian Korske Ara, Ziua Mondială a Fotografiei a prins contur si este celebrata in toata lumea,  iar in 2018 sarbatorim deja editia cu numarul XIX.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *