Se cauta cel mai bun fotograf al anului din România

Eugen

fotograf, concursO innitiativa cu impact major asupra fotografilor amatotri si nu numai. Provocarea anului in fotografie sau cum poti deveni fotograful anului in Romania.

Dacă ai peste 18 ani, ești cetățean român și crezi că faci fotografii bune, atunci înscrie-te până pe 10 septembrie la prima ediție ”Fotograful Anului în România”.

Un juriu cu fotografi internaționali unul și unul promite să dea sarea și piperul în prima ediție a unui concurs cu premii pe măsura efortului pe care cei care se vor înscrie l-au depus ca să obțină cea mai bună imagine. Am vorbit despre Fotograful Anului în România cu Ionuț Trandafirescuși Bogdan Munteanu, doi dintre membrii unui echipe care își dă silința să organizeze o competiție care garantează echidistanța datorită unor fotografi internaționali prestigioși care știu ce caută când vine vorba despre o imagine bună.

De ce a fost creat un astfel de eveniment, cine se poate înscrie, care sunt premiile și ce se va întâmpla cu fotografiile trimise de participanți aflați de la Ionuț și Bogdan în rândurile următoare.
Căutăm persoanele care înțeleg că a fotografia e o responsabilitate, o artă, o formă de a transmite un mesaj coerent.
Într-o lume preponderent vizuală, în care oricine poate face fotografii cu un banal telefon mobil, ce face ca cineva să devină fotograful anului?

Educația vizuală este, de fapt, reperul care filtrează și impune calitatea imaginilor. O imagine, într-o lume care are acces foarte ușor la imortalizarea momentelor sau a evenimentelor importante, are nevoie de discernământ, de echilibru, de filtru, de anumite reguli care să exprime decență și coerență. Un fotograf bun este greu de definit. De fapt, nici nu este corect să formulăm așa. Poate munca, implicarea, pasiunea cu care creează diferențiază mesajul din spatele fotografiei. Căutăm talent, căutăm pasiune, căutăm dedicare și dorința de a comunica prin imagine. Căutăm persoanele care înțeleg că a fotografia e o responsabilitate, o artă, o formă de a transmite un mesaj coerent.

De altfel, fotograful anului în România nu trebuie să fie definit de calitatea de amator sau profesionist, ci mai degrabă de îndrăzneală; îndrăzneala de a crede că ceea ce face este și poate reprezenta o schimbare în bine.
Cum a venit ideea unei astfel de competiții în România?
La finalul anului trecut, imediat după ce s-a încheiat Bucharest Photofest, festivalul care stă în spatele conceptului proiectului Fotograful Anului în RomâniaSebastian Ionuț Vasiu – fondatorul comunității online Fotografia Românească, a avut inspirația să provoace, iar noi să spunem simplu: da, trebuie să ne asumăm acest proiect, este nevoie de o competiție de fotografie reală în România, o competiție conectată la marile concursuri internaționale.

În România, competițiile de fotografie sunt fie dedicate unor teme, fie nu au forța de a promova și recompensa pe măsură – prin premii și expunere – comunitatea de fotografi. Aceasta a fost și premisa de la care totul a început. Concursul a fost conceput cu scopul de a crea o competiție de proporții, conectată la evenimente internaționale similare, care să devină o platformă pentru promovare, valorizare și educație în arta fotografiei.

Nu știu dacă a depăși zona de comparație e important, însă fundamentul este definit de trei elemente: un juriu internațional de prestigiu, premiile concursului sunt motivante și ies din zona simbolică în care se situează, în general, competițiile de profil din România, dar și partenerii care s-au asoociat și care validează acest proiect.
Ce mai înseamnă azi o poză bună? 

Fotografia este percepută, firește, în mod diferit de fiecare dintre noi. Pentru multe persoane, fotografia este un mijloc de a comunica, de a transmite un mesaj. În acest concurs, nu tehnica de realizare sau tehnologia – căci, nu-i așa, inovația în tehnologie a dus la apariția unor tehnologii extraordinare, fie că vorbim de aparatele foto mirrorless, fie că vorbim despre telefonul mobil – primează, ci forța mesajului, efectul generat de imagine propriu zis.

Tocmai de aceea încurajăm pe toată lumea să depășească anumite clișee sau prejudecăți și să creadă cu adevărat în ceea ce fac.

Cine se poate înscrie la acest concurs?
Regulile sunt minimale pentru că dorim să încurajăm accesibilitatea în acest concurs. Cine dorește să se înscrie în această competiție trebuie să fie cetățean român, să aibă peste 18 ani, iar fotografiile pe care dorește să le înscrie să fie realizate în perioada 2017 – 2018.
Este foarte important de menționat că acest concurs este adresat tuturor celor care au cetățenie română, fie că trăiesc în România sau în diaspora, fie că s-au născut români sau au obținut cetățenia română.
Înscrierea se realizează printr-un proces foarte simplu, intuitiv, direct pe website-ul oficial www.fotografulanului.ro și este 100% online.
Cele 12 secțiuni, care se referă la genuri de fotografie diverse, de la cele mai comerciale la cele artistice sau documentare, recompun o imagine cât mai fidelă a fotografiei contemporane românești, cu preocupările ei predilecte pentru anul 2018. Arhitectură, Portret, Peisaj, Natură & Wildlife, Street, Fotografie Documentară, Fotojurnalism, Eveniment, Fashion, FineArt & Creativ, Comercial & Produs, OPEN (aici includem orice altă subcategorie care nu e menționată în cele 11 de bază. De exemplu, dronă, astrofotografie, telefonie mobilă ș.a.).
Premiile concursului sunt motivante și ies din zona simbolică în care se situează, în general, competițiile de profil din România. Este, cum vrem noi să precizăm de fiecare dată, obligatoriu ca fotografii să fie recomenpensați pe bună dreptate. De aceea, premiile sunt foarte importante în contextul acestui concurs. Valorile sunt considerabil mari, aproximativ 7000 euro pentru Marele Premiu, trofeul competiției, și aproximativ 20.000 euro pentru valorea totală a premiilor. Mai mult, pentru categoria OPEN vorbim de premii în produse și servicii. Toate premiile, pentru fiecare categorie în parte, sunt în exclusivitate oferite de sponsori și parteneri.
Din juriu vor face parte câțiva fotografi consacrați. Despre cine e vorba?
În mod cert unul dintre pilonii acestui proiect, definit de la bun început la cel mai înalt nivel, a fost să reunească profesioniști. Implicarea unor profesioniști în echipa de jurizare atrage, printre alte elemente, obiectivitate, dar și impunerea unei autorități. Este foarte important să depășim nivelul unor amiciții sau a unor aprecieri autohtone.
De exemplu, Președintele juriului este fotograful Roger Tooth, medaliat și membru al Societății Regale de Fotografie din Marea Britanie. Până în 2016 a fost directorul departamentului foto de la The Guardian și The Observer.
Echipa juraților atrage de la sine și publicații de prestigiu, de la The New York Times la The Guardian sau LensCulture, dar și National Geographic și National Geographic Traveler. Sunt 12 jurați, iar pe lângă cei care vin din străinătate avem și trei fotografi români extrem de apreciați: Alex GâlmeanuAnca Cernoschi și Ioana Moldovan.
De ce documentarea fotografică e azi una dintre cele mai relevante forme de prezentare a realității?

Fotografia este un mijloc de comunicare eficient, iar societatea noastră este vizuală. Este foarte greu de răspuns la această întrebare. Este important și cum definim ce este relevant și ce nu este. Facem din nou apel la educația vizuală și la înțelegerea corectă a unui mesaj. Suntem invadați vizual și se impune discernământ. Nu orice imagine este reper, mai mult, chiar putem vorbi de un exces, fotografiem mult, extrem de mult și nu bine de cele mai multe ori.

Cu toate astea, puterea mesajului unei fotografii este foarte mare și trebuie să ne raportăm în consecință. Se spune că o fotografie face cât o mie de cuvinte, iar acest lucru ne-ar putea face să înțelegem cât de importantă este o imagine.

Care este scopul unei astfel de competiții mai departe de a alege pe cei mai buni fotografi din diferite categorii? 

Fotograful Anului în România este un concurs de fotografie care își propune să premieze și să aducă în atenția publicului pe cei mai buni creatori români din acest domeniu. Căutăm talent și meșteșug în același timp, sensibilitate și inteligență vizuală, spontaneitate și cultură fotografică.
Fotograful Anului în România, aflat în 2018 la prima ediție, își propune să se dezvolte, din 2019, într-o platformă pentru tinerii fotografi români, care să ofere sprijin tehnic și educațional, precum și expunere în media și prin evenimente.
Pe 7 Octombrie, atunci când vorbim de Gala de premiere, vom avea și o expoziție cu 120 de fotografii finaliste, dar și un album cu aceleași imagini.
Mai multe detalii gasiti aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Nikon dezvolta un aparat foto mirrorless full-frame

Concurenta uriasa intre cei mai mari producatori de echipamente foto din lume. In urma cu o zi, Nikon anunta ca dezvolta un nou aparat foto mirrorless.  Nikon are plăcerea să anunţe dezvoltarea unui aparat foto mirrorless în format FX – cu fotografiere pe întregul cadru – şi a unor obiective NIKKOR […]

Subscribe US Now