Go to ...

Fotograf Craiova - Eugen Voinea

Fotograf profesionist

RSS Feed

Salonul Fotografului Român ediția a V-a – 2018


Salonul Fotografului Roman editia a V-a este un concurs de fotografie organizat de Asociatia Arta si Imagine. Asociația este o organizație non-profit și a fost înființată în scopul organizării unor evenimente culturale din domeniul artelor vizuale, în special al fotografiei dar fără a se limita la această formă de exprimare vizuală. A preluat în mod direct organizarea evenimentului Salonul Fotografului Român, aflat deja la a V-a ediție și dorește să se implice și în organizarea altor evenimente naționale sau cu parteneriate cu asociații similare din Europa.

 

REGULAMENT

SALONUL FOTOGRAFULUI ROMÂN

EDIȚIA A V-A

  1. Salonul Fotografului Român este deschis tuturor fotografilor amatori și profesioniști, fiind organizat de asociația culturală Artă și Imagine și sponsorizată de către AME design. Expoziția se va desfășura în Teatrul Național ”I.L.Caragiale” din București. Vernisajul va fi în data de 08 iunie 2018, la o oră anunțată din timp. Expoziția va fi deschisă timp de aproape o lună, până în 07 iulie.
  1. Scopul principal al acestui eveniment este de a reflecta cât mai fidel activitatea fotografică recentă a pasionaților de fotografie din România, fie ei absolvenți ai unei școli de fotografie din România, fie fotografi independenți care nu au parcurs o formă de învățare în cadrul unui curs de fotografie.

definiția sintagmei ”școală de fotografie”

Prin sintagma ”școală de fotografie” se înțelege acel cadru organizat de învățare a fotografiei, fie doar în regim teoretic, fie doar în regim practic, în workshop-uri de orice fel, sau combinate. Prin ”absolvent”/”cursant” se va înțelege persoana de cetățenie română sau străină care a absolvit un curs de fotografie din România. Sau este în perioada de desfășurare a acestuia, la momentul participării la acest eveniment. Prin ”curs de fotografie” se înțelege activitatea unei persoane juridice sau a unei persoane fizice (lectori), ce transmite informații din domeniul fotografic unor cursanți, în scopul învățării de către aceștia, indiferent de durata sau locul lor de desfășurare (în săli de clasă sau în excursii foto pe teren) dar care are sediul social în România (valabil pentru persoane juridice) sau să fie de cetățenie română (valabil pentru lectori – persoanele fizice). Prin reprezentantul ”școlii de fotografie” se va înțelege persoana desemnată de colectivul care a organizat cursul de fotografie (dacă sunt doi sau mai mulți lectori) sau chiar persoana în cauză, dacă este vorba de un singur lector. Pentru simplificare, fără a reduce din importanța termenului ”școală”, apelăm la echivalența semantică curs de fotografie = școală de fotografie.

 

definiția sintagmei ”fotograf independent”

Fotograful independent este persoana de cetățenie română sau străină care nu reprezintă o școală de fotografie în sensul descris mai sus și dorește să participe la acest eveniment.

  1. Pe de altă parte, scopul acestei ediții este de a ilustra și activitatea din acest moment a școlilor de fotografie românești, fie că sunt școli cu tradiție, de orientare profesională, fie că sunt doar persoane fizice (dar foarte cunoscute printre fotografi) care predau cunoștințe despre fotografie. Încurajez în acest scop, participarea tuturor fotografilor sau viitorilor fotografi, la astfel de cursuri de fotografie, chiar la mai multe cursuri/școli cu abordări ale acestei arte într-un mod cât mai diferit, pentru a-și dezvolta și croi ulterior propriul drum în fotografie. Prin acest eveniment, consider că școlile de fotografie participante îi vor încuraja pe cei mai buni cursanți ai lor să participe la acest eveniment, pe cei pe care îi consideră că le reprezintă cel mai bine învățăturile primite. Pentru lectori, participarea cursanților la acest eveniment este o ocazie perfectă de a-i recompensa. Sunt sigur că lectorii se vor fi mândri cu realizările fotografice ale actualilor sau foștilor lor învățăcei.

Valoarea tablourilor este în continuare subvenționată de către sponsorul principal al evenimentului (AME design) dar se va percepe o sumă de la fiecare participant care să acopere o parte din costul acestui tablou. Această sumă are și rolul de a responsabiliza mai mult participanții în selecția făcută dar și de a putea susține micșorarea sumei percepute și în cazul fotografilor independenți.

 

În această ediție va exista o secțiune specială cu o selecție de până la zece fotografii realizate la spectacolele desfășurate în Teatrul Național ”I.L.Caragiale” din București, de către cei câțiva fotografi care au răspuns invitației mele publice de a le fotografia. Selecția care va fi făcută exclusiv de către un juriu care va reprezenta Teatrul Național ”I.L.Caragiale” din București iar fotografiile selectate vor fi printate de către AME design în mod gratuit.

Înscrierea de principiu a școlilor se va face doar prin completarea formularului de înscriere a școlilor de fotografie din România iar înscrierea cursanților acestora se va face doar după ce școlile s-au înscris deja și vor completa formularul de înscriere a fotografilor de pe site. Fotografii care doresc să participe la acest eveniment și nu au parcurs vreo școală de fotografie (în sensul definit mai sus) sau școala lor nu-și mai desfășoară activitatea, o pot face doar ca fotografi independenți, completând același formular de înscriere ca și ceilalți fotografi (din lista școlilor înscrise vor alege rubrica ”fotograf independent”).

IMPORTANT!

Există costuri de participare pentru fiecare tablou, toate sunt subvenționate, însă în grade diferite, în funcție de dorința organizatorului de a sprijini activitățile sau entitățile implicate. Prețul cu care se comercializează astfel de tablouri îl aveți pe magazinul online de printuri și tablouri (Tablou – ramă de aluminiu ultralight de 70x50cm într-un pachet de două bucăți).

Avem situațiile:

 

fotograful reprezintă o școală + fotografia este recentă!

Fotografia trebuie să fie realizată în intervalul noiembrie 2017 (de când a fost anunțat evenimentul) și 21 mai 2018, data finalizării înscrierii. Costul de participare pentru un astfel de fotograf este de 70 de lei/tablou.

Tags: , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *