Eugen Voinea

Fotograf Craiova – blog de fotografie

Fotograful Mircea Anghel, expozitie de fotografie cu temă militară

Fotograful craiovean Mircea Anghel, mentorul multor generatii de fotografi craioveni, expune fotografii cu temă militară. Vernisajul va avea loc joi, 14 iunie 2018, in Sala CLIO a Complexului Muzeal Arad.

”Expoziția este realizată de dl. Mircea Anghel care a preluat o colecție de la un prieten, graficianul și caricaturistul bucureștean Dragoș Anton. Fotografiile au fost realizate pe sticlă, de bunicul clujean al acestuia, Col. Septimiu Cuteanu, care a activat în armata austro-ungară pe perioada primului război mondial. În cadrul colecției este o imagine a aparatului fotografic cu care au fost transpuse pe plăci fotografice instantanee de pe front și din diferite locuri de campare a trupelor.  Chiar vioara cu care s-a autofotografiat Colonelul Cuteanu pe front, există și la ora actuală, păstrată de nepotul său, Dragoș Anton. Colecția de fotografii, de o valoare inestimabilă, prezintă aspecte din viața de zi cu zi a militarilor români care au activat în armata austro-ungară, militari despre care nu s-a vorbit deloc în ultimul timp ori, chiar istoricii, evită să vorbească.

Au existat chiar regimente întregi de români ardeleni care au luptat pe diferite teatre de acțiuni militare în cadrul armatelor puterilor centrale și despre care nimeni nu mai vorbește. Aceștia sunt, totuși, români de-ai noștri, care și-au făcut datoria și s-au jertfit, chiar dacă au făcut-o pentru adversarii noștri de atunci.  Colecția originală de imagini pe sticlă, de producție germană, anul 1916, Agfa Trokenplatten, cu dimensiunea de 9×12 cm. a fost scanată și prelucrată digital de Col.(r.) Mircea Anghel, apoi printată pe hârtie fotografică cu dimensiunea de 30x45cm. După o muncă dificilă de îndepărtare a defecțiunilor și de refacere chiar a chipurilor umane, datorită degradării în timp a plăcilor fotografice, a rezultat o colecție de 21 de fotografii, de o frumusețe deosebită, a cărei valoare documentară și sentimentală emoționează lumea de azi.

Expoziția fotografului Mircea Anghel fost prezentată în premieră de Ziua Forțelor Terestre, la Cercul Militar din Craiova, pe 23 aprilie 2017, Ziua Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul Armatei Române”, a declarat Octavian Boran Art. AAFR, preşedintele Asociaţiei Foto Club Arad Preşedintele Asociaţiei Foto Club Arad.  Expozitia de fotografie militara poate fi vazuta si la Craiova! Mircea Anghel va expune cu ocazia evenimentelor ce se vor desfășura în cinstea aniversării Marii Uniri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *