Cat de important este un blitz extern in realizarea fotografiilor

Eugen

fotograie, mod, blitz, sfaturi, In foarte multe situatii, un blitz extern devine ramane ultima solutie pentru a realiza o adevarata fotogrefie profesionala.   Cand vorbim despre surse externe de lumina , nu aducem in discutie profesionalismul fotografului, indiferent daca acesta este profesionist sau amator, lipsa unei surse de lumina ii va afecta in mod egal.

Desi, cu mici exceptii, in coditii de lumina slaba un fotograf profesionist mai poste ”jongla” putin cu tehnica,  in acest caz il ajuta cunostintele, dar nu foarte mult, suplimentarea unei surse de lumina devine insa inevitabila. Exista insa cazuri critice, unde un blitz extern poate face diferenta intre o fotografie de exceptie si o banala poza prost expusa si invelita in intuneric.

Dar ce este un blitz extern si cat de mult ne ajuta?

Vom vorbi mai jos despre blitz-ul pe patina, existand astfel doua tipuri de blitz-uri:  blitz extern  pe patina si blitz extern de studio, astazi vom vorbi numai despre blitz-ul pe patina, intr- un articol viitor vom discuta si importanta blitz-ului de studiou si, in general, importanta surseloe extrne de lumina.

Desi toate apratele foto DSLR vin dotate cu un  blitz incorporat, acesta nu este suficient de puternic pentru a lumina la o distanta mare, cel mult 16- 18 m, iar intensitatea luminii nu e suficienta pentru a fotografia in conditii vitrege de lumina. In afra de acest mic blitz incorporat, DSLR urile vin dotate cu o patina pe care se poate, la nevoie, monta un blitz extern.

Acet tip de blitz se monteaza direct pe aparatul foto, iar contactul si declansarea se face direct prin dispozitivul electric ce leaga aparatul de blitz.

Ce trebuie stiut inainte de a cumpăra un bliț

Astfel, cel mai important lucru despre un blitz extern este putere lui, la cati metri il poti folosi si ce lumina emite. 

Puterea unui bliț extern este data de GN, un numar director care rezuta in urma unui calcul matematic. Distanța maximă intre bliț și subiectul fotografiat si valoarea diafragmei calculată la ISO=100. Daca vom fotografia un subiect aflat la o distanta de 20 de metri față bliț, spre exemplu,  ISO 100 va ilumina corect acest subiect, iar diafragma va fi f:2, atunci  Atunci, numarul director va fi: GN = 20×2 => GN = 40.

Atunci când creșteți sensibilitatea ISO, puteți captura subiecți aflați la distanțe mai mari cu o expunere corectă. De exemplu, atunci când fotografiați folosind ISO 400, distanța este de aproximativ două ori mai mare decât atunci când fotografiați folosind ISO 100. Acest lucru vă permite să măriți distanța de la care fotografiați.

În general, un bliț extern poate fi folosit în două moduri, TTL, adică pe modul auto sau în modul Slave. Functia slave permite declansarea la distanta de catre un alt blitz. Aceasta functie permite utilizarea unuia sau a mai multor blitzuri. In schimb, in majoritatea cazurilor, rezultatele in modul TTL sunt formidabile si recomandate in cazul fotografilor incepatori si nu numai.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Compozitia In Fotografie - Regula Treimilor

In opinia mea, copozitia este cel mai esential element din fotografie, compozitia deleimiteaza, in primul rand, fotografia artistica de restul pozelor banale ce pot fi realizate de mai toti oamenii, avand la dispozitie maxim un telefon mobil. Subiectul in fotografie presupune, in primul rand,  multa atentie si multa concentrare, inaite de a […]
regula, treimi, fotografie

Subscribe US Now