festival, international, filmNoutati 

Incepe cea de-a treisprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est

Cea de-a treisprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est va avea loc în perioada 28 septembrie – 7 octombrie 2018 la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Centrul CINETic, Point şi Expirat.

Anim’est e singurul festival din România care propune filme pentru Premiul Oscar (R): începând cu 2017, câştigătorul Trofeului Anim’est intră automat pe lista lungă de nominalizări la Premiul OscarÂŽ, în categoria Cel mai bun scurtmetraj de animaţie, votată de membrii Academiei Americane de Film (R).

Sâmbătă, 29 septembrie, de la 23.00, tot ce are animaţia mai straniu şi avangardist, mai psihedelic şi nonconformist de oferit se vede la Cinemateca Eforie, în cadrul celei de-a şaptea ediţii Trippy Animation Night. Curatorul şi gazda nopţii de animaţii bizare, olandezul Michael Helmerhorst, revine şi anul acesta la Anim’est cu o selecţie de scurtmetraje, videoclipuri şi fragmente de animaţie care împing limitele genului mult în afara tiparelor. Programul este destinat exclusiv publicului cu vârsta de peste 18 ani, dispus să părăsească zona de confort timp de mai bine de două ore.

Miercuri, 3 octombrie, de la 20.00, gazda festivalului devine Expirat, unde are loc Romanian ReAnimation Night – petrecerea care celebrează competiţia de scurtmetraj românesc din cadrul Anim’est. Noaptea debutează cu Warm-up Music Videos, un best-of al videoclipurilor animate proiectate la ediţiile precedente ale festivalului, şi continuă cu un live act DIOSA, un proiect unic în peisajul autohton, iniţiat de compozitoarea şi dirijoarea Simona Strungaru. E vorba despre un concept muzical complex, care îmbină muzica clasică prin elemente de orchestraţie complexă cu procedee componistice specifice diverselor perioade din istoria muzicii şi elemente de muzică electronică actuală. Programul serii e completat de DJOI Dj Set – un proiect special pus la cale de echipa festivalului.

Expirat este şi gazda uneia dintre cele mai îndrăgite nopţi din agenda festivalului, Animusic Night, care va avea loc joi, 4 octombrie, de la 20.00. 34 de titluri internaţionale concurează pentru câştigarea Premiului pentru Cel mai Bun Videoclip, anul acesta, o selecţie în care se regăsesc lansările recente ale unor trupe şi artişti consacraţi, precum Keith Richards, Rone, Flying Lotus, Dominique A, Mastodon sau Sparks, precum şi două videoclipuri muzicale autohtone, ale artiştilor Danaga (proiectul muzical al lui Daniel Aga), şi Tony Baboon (proiectul solo al lui Adrian Cârciova).

Juriul acestei secţiuni este format din Adrian Despot, fondatorul şi frontmanul uneia din cele mai populare trupe rock din România, Viţa de Vie, cu o activitate de peste două decenii, Paul Mureşan, artist, regizor, animator şi ilustrator, cunoscut este pentru scurtmetrajele sale animate Pui de somn (2014), care a primit trofeul pentru Cel mai bun film românesc la Anim’est 2014, şi Mamă, tată, am să vă spun ceva (2016), şi George Stanca, cunoscut şi sub numele NotSoCommonDJ, om de radio, organizator de evenimente, pasionat de muzică electronică şi promotor al acesteia, cu mai mult de zece ani de experienţă în domeniu.

Related posts

Leave a Comment