prima fotografie, lume, colorGhid fotografic 

Cum a fost realizata prima fotografie color din lume

prima fotografie, lume, colorCum si cine a realizat prima fotografie color din lume. Arta fotografica a traverzat o multime de schimbari in ultimele 7-8 decenii. Odata cu evolutia tehnologica, tehnica fotografica a evoluat si ea cu pasi repezi. Da la inceputul secolului XX, la doar cateva decenii de la realizare primei fotografii din lume, fotografia alb-negru reprezenta imaginea perfecta a unei omeniri in plina evolutie.

Desi prima fotografie color a fost realizata in secolul XIX, de fotograful englez Thomas Sutton, prin punerea în practică a unei teorii sugerate de celebrutarul nicolae, color, prima fotografiel fizicianul James Clerk Maxwell.  Thomas Sutton a realizat prima fotografie color din lume in anul 1861, aceasta reprezenta o simpla funda din stofă.

Tehnica folosita poarta numele fotografului si se numeste Sutton-Clerk, aceasta constă în folosirea a trei filtre separate de culoare (roșu, verde, albastru) și combinarea lor într-o singură imagine.La inceputul secolului XX, Serghei Mihailovici Prokudin-Gorskii, fotograful ţarului Ţarul Nicolae al II-lea, pune in practica aceiasi tehnica folosita  de Thomas Sutton si realizeaza o serie de fotografii celebre.

Pelicula color de tip Kodachrome a apărut în 1935 și s-a bazat pe emulsii tricromatice. Majoritatea peliculelor color moderne, cu excepția „Kodachrome”, se bazează pe o tehnologie dezvoltată de compania germană Agfa în 1936.

Fotografia instantanee sau Polaroid, asa cum este cunoscuta apărut în anul 1948, fiind pusă la punct de dr. Edwin Land, la început în alb/negru, iar din 1962 în culori. În timpul celui de-al doilea război mondial, Land și echipa sa de cercetare au lucrat mult la perfecționarea ochelarilor de vizibilitate pe timp de noapte și la un sistem de vizionare numit Vectograph, care descopera camuflajul inamicului.

De asemene, dupa mai multe descoperiri celebre, Land face descoperirea secoluli, si anume, fotografia instantanee. Descoperire polaroid a fost pur intamplatoare, aceasta a venit ca raspuns al unei intrebari.  În 1943, în Santa Fe, Land a fost întrebată de fiica sa de 3 ani de ce camera pe care o foloseau nu putea produce o fotografie imediat. Patru ani mai tarziu, dupa ce a fost pus pe ganduri de fica sa, în 1947, Land prezenta public public prima  cameră instantanee, numită Polaroid Land Camera, cu film. Camerele polaroid s-au bucurat de un succes enorm, ele fiind vandute decenii la rand, pana la aparitia fotografiei digitale. Versiunea pentru fotografie color a fost lansată în 1963.

 

 

Related posts

Leave a Comment