Evenimente 

Concurs de fotografie: Fotograful Anului in Romania, la prima editie

Astazi au inceput inscrierile pentru cel mai important concurs de fotografie din tara noastra: ,,Fotograful Anului în România,, un concurs de fotografie care își propune să premieze și să aducă în atenția publicului pe cei mai buni creatori români din acest domeniu.

Fotograful Anului în România a apărut ca o inițiativă comună a Bucharest Photofestcel mai mare festival internațional de fotografie din capitala României și Fotografia românească, una dintre cele mai numeroase comunități online de fotografi din România. Concursul a fost conceput cu scopul de a crea o competiție de proporții, conectată la evenimente internaționale similare, care să devină o platformă pentru promovare, valorizare și educație în arta fotografiei.

Ediția din anul 2018 este susținută și prezentată de Samsung România#poweredbySamsung

Inscrierile in concurs se fac in perioada 25 iunie-10 septembrie 2018. Mai multe detalii despre concurs gasiti aici

Este un concurs deschis, cu 12 secțiuni, care se referă la genuri de fotografie diverse, de la cele mai comerciale la cele artistice sau documentare, prin care încercăm să recompunem o imagine cât mai fidelă a fotografiei contemporane românești, cu preocupările ei predilecte pentru anul 2018.

MAI MULT DECÂT UN CONCURS DE FOTOGRAFIE

Fotografia este arta cea mai accesibilă publicului larg și una dintre cele mai influente forme de exprimare artistică ale secolelor XX și XXI. Percepția noastră asupra lumii de astăzi este modelată și de imaginile pe care le consumăm. Au existat fotografii care au schimbat istoria, determinând decizii politice importante sau fotografii care ne-au descris realități la care cu greu am fi avut altfel acces. Cultura noastră populară este intensiv vizuală, iar democratizarea mijloacelor tehnice a dus la o „producție” imensă de fotografii.

FAR își propune să identifice, tocmai din mulțimea aceasta, acele imagini care merită reținute, valorificate, expuse.

Căutăm talent și meșteșug în același timp, sensibilitate și inteligență vizuală, spontaneitate și cultură fotografică.

Fotograful Anului în România, aflat în 2018 la prima ediție, își propune să se dezvolte, din 2019, într-o platformă pentru tinerii fotografi români, care să ofere sprijin tehnic și educațional, precum și expunere în media și prin evenimente.

JURIUL COMPETIȚIEI

Fotograful Anului în România reunește în premieră în țara noastră pe unii dintre cei mai buni profesioniști ai imaginii din toată lumea – fotografi, editori foto, manageri, curatori, organizatori de expoziții -, profesioniști cu experiență în jurii din cadrul celor mai mari competiții de fotografie la nivel global.

Premiile Fotograful Anului în România se vor decerna pe 7 octombrie, la București, într-o gală oficială, la Cinema Pro. Marele premiu va fi acordat celei mai bune imagini sau serii de imagini înscrise în concurs și este în valoare de 30 de mii de lei. Se va acorda câte un premiu de 3000 de lei pentru fiecare secțiune, mai puțin OPEN, unde recompensa este în produse și servicii.

PARTICIPĂ LA CEA MAI IMPORTANTĂ COMPETIȚIE DE FOTOGRAFIE DIN ROMÂNIA

Învățându-ne un nou cod vizual, fotografiile schimbă și lărgesc noțiunile noastre despre ceea ce merită privit și despre ceea ce avem dreptul să observăm. Cel mai important rezultat al fotografiei este că ne dă senzația că putem stoca întreaga lume în mintea noastră – sub forma unei antologii de imagini.”

Susan Sontag – Fotografia, articol apărut în New York Review of Books (1973)

Related posts

Leave a Comment