ROMI, DISCRIMINATI, ROMANIAEvenimente 

MUZEUL NOMAD DE ARTĂ: Patru artiști fotografi – povești despre romii discriminați în România

ROMI, DISCRIMINATI, ROMANIA MUZEUL NOMAD DE ARTĂ: Patru artisti fotografi vor expune povești despre romii discriminați în România.  Muzeul Național de Artă Contemporană împreună cu Centrul Național de Cultură a Romilor Romano-Kher și Policy Center for Roma and Minorities lansează un apel pentru artiști vizuali să ducă prin arta lor povești despre comunități de romi în mediile de afaceri.

Dorim să creăm o punte de dialog între aceste comunități separate teritorial și emoțional, între cei vulnerabili social-­economic și cei activi financiar. Scopul demersului artistic este conștientizarea problemei discriminării pe criteriu etnic, un apel la solidaritate și la adaptare a crezurilor individuale și a culturilor organizaționale la o etică responsabilă social.

Percepția generală cu privire la discriminare în obţinerea unui loc de muncă ne prezintă o realitate cu care etnia romă se confruntă în mod curent. Aceasta se reflectă și în sondajul realizat în 2015 de TNS pentru Consiliul Național pentru Combaterea Discriminări: comparativ cu persoanele de etnie română, celor de etnie romă le este mai greu să își găsească un loc de muncă, 62% dintre respondenții la sondaj desemnând romii ca fiind categoria etnică cea mai dezavantajată când vine vorba despre ocuparea unui loc de muncă. Un alt raport de cercetare arată că există o pondere ridicată a celor cărora li se pare firească discriminarea pe criterii etnice (29% dintre romi consideră că românii sunt mai îndreptăţiţi decât ei să aibă un loc de muncă).

Omul potrivit, la locul potrivit

Astfel, căutăm patru artiști empatici care să spună povești despre egalii noștri încă discriminați în România skytower-urilor și a bitcoinșilor. Ei vor participa alături de echipa noastră la două consultări publice în piața de Flori Uranus (15 iulie) și Ferentari (29 iulie), cercetare artistică ce poate fi îmbogățită și cu documentare proprie.

După ce vor interioriza cele aflate/observate, luna august e rezervată lucrului, iar în septembrie vom dezvălui lucrările de artă lumii întregi într-un eveniment de mare amploare la MNAC. Țintim o răspândire cât mai largă a Muzeului în spații cu concentrare mare de populație activă. Din octombrie, Muzeul Nomad va călători în spațiul privat, împrumutat de MNAC companiilor, fără termen de întoarcere acasă.

Cum va fi el chemat și primit va fi în continuare subiectul studiului nostru.

Caracterul expoziției fiind unul nomad, lucrările create peste vară trebuie să aibă rezistență, durabilitate, să fie cal troian în prejudecăți, să deschidă dialog, iar creatorii lor să își asume responsabilitatea de a da voce unor comunități invizibile din turn.

PROCESUL DE SELECȚIE

Selecţia artiștilor se va face cu ajutorul juriului alcătuit din: Magda Matache (directoarea programului de studii rome și instructor la departamentul pentru drepturile omului în cadrul Universităţii Harvard din SUA), Șerban Alexandrescu (vecin Rahova-Uranus, director de creaţie Headvertising), Alina Șerban (actriţă, freedom fighter), Mihai Neacșu (directorul Centrului Naţional de Cultură a Romilor Romano-Kher), Sandra Demetrescu (curator MNAC).

Juriul va puncta atât experiența și portofoliul artistului, cât și viziunea sa asupra temei propuse.
Înscrierile considerate valide sunt formularele completate și trimise la info@mnac.ro în perioada 15 – 30 iunie.

BUGET
Fiecare dintre cei patru artiști selectați are la dispoziție suma de 6000RON brut, incluzând onorariul și producția.

TIMELINE
15-30 iunie – înregistrarea aplicațiilor
1 – 5 iulie – selecția
6 iulie – anunțarea câștigătorilor pe mnac.ro

Descarcă apelul și toate documentele necesare aplicației aici.

Related posts

Leave a Comment